A Pou fivérek


Tegnap este jártam egy nagyon érdekes előadáson, a Pou testvérek tartották. Én egészen idáig nem nagyon ismertem őket, ismerős volt a nevük, de semmi több. Na, úgy néz ki, hogy napjainkban ők Baszkföld legjobb nagyfal mászói. Sziklamászók bizony, de még milyenek. Iker a fiatalabbik (bal oldalt) és Eneko, az öregebbik (jobb oldalon), ő kereken tíz évvel öregebb nálam.

Az előadás egy nem régen befejeződött projektjük élménybeszámolója volt: 7Fal 7Kontinens (7 Paredes 7 Continentes), a neve alapján könnyű rájönni, a Föld hét kontinensén kerestek hét gyönyörű nagyfalat, és megmászták őket szépen lassan, előkészületekkel, mindennel cirka 5 év leforgása alatt. Egyik sem volt egy könnyű fal, javarészt több naposok, de voltak rövidebb 8-10 órás megmászások is, ez utóbbiak is odaúttal visszaereszkedéssel simán eltartottak 20-30 óráig.

Az első megmászásuk a híres (ezt még én is ismerem) Kapitány volt, a Yosemiti parkban. Szerintem ezt sokan ismerik. Nagyon nagyon magas fal több mint egy kilóméter folyamatos mászás, ráadásul rengeteg cumót kell cipelni, többször is a falon kell éjszakázni. Nem részletezem sok magyar megmászta már, többek között Zinger Janó is, aki az ipari alpinista oktatóm volt d:-)

A következő falat rögtön az El Capitán után mászták meg, hazai pályán Asturiasban: Naranjo de Bulbes vagy ahogy a helyiek hívják Urriellu. Azt mondják itt található a világ legnehezebb útja az Orbayu, 8c+/9a nehézségű (annak aki ért hozzá) ezt mászták meg a srácok. Több mint két hónapig laktak a fal tövében, minden nap gyakoroltak próbálkoztak, mire végül sikerült megmászni. Itt estek a legtöbbet, mutatok is egy durvát, még a köztesek is kiszakadtak. Tiszta rémálom:



Ez 2003 telén volt, 3 napig tartott mire megmászták, idén ezt megismételték 8 óra alatt voltak fent, és ezzel ők az egyedüli megmászói a világ legnehezebb útjának.

A harmadik kontinens Afrika, Madagaszkár szigetére mentek a Tsaranoro falat mászták meg, ami a kontinens legnehezebbje, ők voltak az elsők akik szabad stílusban mászták meg az utat. Az elsőről, most megjegyzem, ez nagyon fontos, az ilyen kalandvágyóknál, most hogy Reinhold Messner könyvét olvasom, sokszor előjön, ő is ugye sokszor volt első ez elég jellemző a hegymászók gondolkdásmódjára. Ugyanis megmászhatod az Everest-et százszor is, de az mégsem ér annyit mintha emikor mászod meg elsőnek oxigén nélkül vagy elsőnek télen, vagy elsőnek cipő nélkül, lényeg hogy te legyél az első. Mivel a hegymászásban, nagyfal mászásban nincsenek versenyek, itt általában azé a legnagyobb elismerés aki az első volt valamiben. Éppen ezért mindíg sokszor azon okoskaodnak sokan hogy olyan célt tűzzenek ki magul elé, amit még senki sem teljesített, ettől lesz az egész olyan embertelen...


Negyedik fal, vagy nem is fal, inkább torony, Ausztráliában vagyunk, Totem Pole a neve. Se nem magas se nem nehéz, viszont a skacok úgy nőttek fel, hogy egy Totempoleáos pószter lógott a szobájuk falán. Nem lehetett kihagyni. Lehet hogy nem Ausztrália legnehezebb fala, mégis bonyolult, a torony a tengerből indul, a hullámok 5-6 méter magasra simán felcsapnak, és a torony vagy a feléig nyirkos volt. Egy szép hosszú napjuk elment vele.
Ha Ázsia akkor Himalája, vagyis mellette: Karakórum, és nem a K2 ugyan mert annak nincsen fala, de a gyönyörű szép Trango. A világ legmagasabban lévő nagyfala, 6000 méteres magasságok, minusz tízen húszon fokok, és csupasz kézzel mászni a sziklán még nyáron sem kis kihívás. Szerencséjük volt, nem volt vihar nem ragadtak fent, viszont szinte végig hóesésben mászták meg.

Dél Amerika egy baszknak nincsen messze, mivel ott elég sok baszk lakik, főleg Chilében. Patagóniában mászták meg Fitz Royt, kétszer is neki indultak, másodjára sikerült is.
A hetedik fal az nem semmi, Ugye hetedik kontinens az Antarktisz, nem könnyű a világ végén falat találni, viszont egész nap lehet mászni mert sosem kapcsolják le a villanyt. Dél amerikából indultak hajóval, a Drake átjárón át mentek a kontinensre, a viharos tenger rendesen megviselte őket. Uticéljuk nem volt, azt csinálták hogy jó időben hajóztak a parthoz közel és szemlélgették a falakat, egyszercsaknem találtak egy gyönyörűszép és baromi magas falat úgy döntöttek partra szálnak és megmásszák. A falnak se neve nem volt se magassága se nehézsége. Semmit nem tudtak róla, vakon indultak neki, 24 órán át szenvedtek, de megkoronázták, ezzel ők az első megszói a Zerua Peaknek.


Ez tavaly karácsonykor volt, ezzel vége is lett projektjüknek, megmásztak a hét kontinensen hét méltán különleges falat. Ezzel ugye ők lettek az elsők.. Nagyon jól kitalálták ám, mert a tehetségüket kihasználva, a támogatókat ügyesen megkörnyékezve, gyakorlatilag beutazták a Földet, ezzel pénzt kerestek és azt csinálták amit szeretnek.

Csak halkan hozáteszem tennap ezt a rúzsozott filmet is megnéztük a nagy magyarság a moziban, de sok sort nem érdemel, gyjáááááá. Nem jó!! Kezdjük ott hogy csak lányoknak való, de szerintem még azokat sem köti le, a pattogatott kukoricát jól eldobáltuk viszont.


0 megjegyzés: