Baszk Pelota



Végig néztünk két pelota meccset tegnap, úgyhogy levázolom mégis hogyan megy ez. Maga a pelota az ősi baszk játék ugye, rengeteg verziója van, lehet jáccani mindenféle ütővel vagy a nélkül, ketten vagy négyen, rövid pályán vagy hosszabb pályán vagy még annál is hosszabb pályán... Mi most puszta kézzel jáccott négyes meccseket néztünk, 36 méteres pályán.



Mindegyik meccs egy röpke fél órás bemelegítéssel kezdődik, ahol próbálgatják a labdákat, megnyomkorásszák a kötést a kezükön, hogy frankón tapadjon. Mivel a labda maga elég kemény, ugye vagy harminc métert kell visszapattannia, olyasmi mintha fából lenne, szóval hogy a kezük ne menjen tönkre, és meccs után még tudják használni, erre arra, ilyen ragtapasz csíkokat tesznek a tenyerükre és az újjakra, ott ahol azok a labdával érintkezni fognak. De nem ám egy vagy két csíkról van szó, hanem olyan 20-30 darabról a tíz centi széles Leukoplast-ból, és ezt még meg is erősítik néhol ilyen 3-4mm vastag műanyag lapocskákkal. Csak a "kesztyűk" elkészítésével elvannak vagy fél órát szerintem.



A melegítés után gyors bemutatkozás, majd pénzfeldobással eldől kié az első szerva. A csapat aki szervál választhat labdát, négy darab áll a rendelkezésre, miníg végigpróbálgatják megbeszélik, ezzel is elmegy bő öt perc. Innentől kezdve viszont úgy játszák végig mint a sima fallabdát. Aki szerzi a pontot az szerválhat, 22 pontnál van vége, szünet nincsen, kivéve 12.00kor akkor meg kell álni, és elmondani egy imát (ezt abból feltételezem hogy sokszor mondták, hogy ámen illetve keresztet is vetettek, bizonyára a törökök kiűzetésének emlékére). Előfordul, hogy menet közben csapkodják a falat, ezt nem azért csinálják mert utálják, hanem mert fellazult a ragacs a kezükön, és hogy jobban odaragadjon, ilyenkor a labdát is szokták gyurkorászni.



A labda egyszer pattanhat a földön, illetve az oldalfalon a visszapattanás előtt és után is pattanhat, és ami a legdurvább a hátsó falon is pattanhat gond nélkül. Ez viszont ritka, mert bazi nehéz akkorát ütni, hogy a hátsón pattanjon, viszont ha sikerül nagyon nehéz az ellenfélnek visszaütnie, szinte sosem sikerül. Itt a képen a srác elérte még mielőtt a hátsó falon pattant volna, mákja volt.



Lehet ütni a labdát alulról felfelé, felülről lefelé, oldalról is, bármi féle képpen, de csak is csuklótól lefelé. Olyankor a legizgisebb amikor a fal mellett kell ütni bal kézzel, úgy hogy lehetőleg a kezdet ne üsd oda.



Íme a kesztyűk, meg a győztesek:



Díjkiosztó:



Ámen

0 megjegyzés: