Vitoria Gasteiz




Baszkföld fővárosában jártunk, és nagyon tetszett, ugyanis, ez már valahogy nyugisabb város, inkább hasonlít pesthez, mint Bilbao-hoz. Nincsenek hegyek, sík az egész, és a viszonylag nagy óvároson kívül, rögtön egy bazi parkos külváros következik. Abszolut centralizált, sugárutakkal meg körutakkal meg minden. Sőt van olyan sugárút amin ha a város közepéből kifelé nézel, kilátsz a vidékbe, nem egy hatalmas városról lévén szó, nagyon szimpatikus.
Két katedrálisa van, mind a kettő bazi szép, a régebbit sajnos most felújítják, úgyhogy nem láttunk belőle sokat, a csengettyűket tapizni lehetett, mert lecipelték őket.






Aztán még azért volt baromira szimpatikus, mert nagyon biciglis barát város. Ahogy nekem mesélték, Vitoria, előbb jött rá mint Bilbao, hogy a turizmusra kell alapozni, és a várost nagyon régóta fejlesztették, úgy építették meg, hogy kényelmes legyen, az utak szélesek, annyira hogy több hely jut a gyalogosoknak, meg a bicigliseknek mint az autósoknak, nincsenek ilyen zsúfolt agyon parkolt utcák, és tele tele van parkokkal, meg közterekkel, bringautakkal. És ami a legjobban tetszett, hogy az emberek is így állnak hozzá, nincs annyi bicajos mint amsterdamban, de erősen stagnálnak a felé. Azt számoltam, hogy nem lehet tíz métert megtenni a nélkül, hogy ne találjunk egy lelakatolt biciglit. Mindenki bringával jár, és minden bringának van egyénisége, nem gyári bringák, hanem festett, matricázott, alakított, egyedi példányok. Élvezet lehet itt szerelőnek lenni.







Azért is lehet még ez a nagy bringa szeretet, mert a környék egyik legrégebbi, 99 éves márkája, a BH, született itt. Nem kis márkáról lévén szó, kiveszik a részüket a profi sportból, és eléggé odateszik magukat. Egy gyár látogatást majd szeretnék egyszer megejteni.



Tele van a város még ilyen festett csodás homlokzatokkal mókásos alkotásokkal, tökre divatos, ja, és a graffitik, azok is baromi szépek, nem ám ilyen elsietett alkotások, szépek színesek, és passzolnak a környezetükbe, látszik, hogy sokat tököltek velük. Hamarosan teszek fel egy válogatást az eddíg fotózott festményekről.

0 megjegyzés: